13/10/2016

Riedel Glass Tasting, czyli filozofia szkła na 42. piętrze w Warszawie

Riedel Glass Tasting, czyli filozofia szkła na 42. piętrze w Warszawie

Kieliszek źle dobrany do wina daje gorszy efekt niż plastikowy kubek. Właściwy kieliszek może wydobyć najlepsze cechy przeciętnego, a nawet złego wina, a nieodpowiedni – pozbawić charakteru nawet najbardziej wybitny trunek. Jeśli inwestujesz w drogie butelki i nie masz odpowiedniego szkła do wina, marnujesz pieniądze. To tylko nieliczne przykłady tez, które usłyszeli uczestnicy Riedel Glass Tasting – degustacji zorganizowanej 10 października w Warszawie na 42. piętrze budynku Cosmopolitan w Warszawie.

Prowadzący warsztaty Georg Riedel podróżuje po całym świecie prowadząc degustacje w precyzyjnie wypracowanej formule. Trzy rodzaje kieliszków, trzy rodzaje wina przelewane do szkła z plastikowych kubków. Każdy z uczestników warsztatów w Warszawie sam przekonał się, jak wielki wpływ ma kształt czaszy na odbiór wina. Różnice w smaku i aromacie tego samego wina pitego z różnych kieliszków są gigantyczne, zdumiewają w podobnym stopniu znawców wina , jaki laików.
Georg Riedel reprezentuje 10. generację rodzinnego biznesu. To właśnie firma Riedel stworzyła współczesną koncepcję szkła do wina. Dobry kieliszek ma zadanie podkreślać charakterystyczne cechy odmiany winogron, wyostrzać aromat, maksymalizować owocowe zapachy i integrować kwasowość lub taniny z całością winnej kompozycji. Kształt czaszy decyduje o tym, w jaki sposób wino wlewa się do ust i jak reagują na nie poszczególne sensory na języku.

zdjęcie cosmo kieliszko

Ojciec Georga, Claus Riedel w latach 50. ubiegłego wieku opracował rewolucyjny kształt kieliszków, które wydobywały najlepsze cechy danego wina. Georg dopracował koncepcję ojca, tworząc serię szkła Vinum, która stała się światowym bestsellerem i do dziś jest najlepiej sprzedającą się na świecie linią kieliszków do wina.

Organizatorem warszawskiej degustacji był Wine Taste by Kamecki, będący jednocześnie jedynym showroomem szkła Riedel w Polsce. W Wine Taste, na parterze budynku Cosmopolitan przy ulicy Twardej można wziąć udział w podobnych warsztatach regularnie prowadzonych przez Piotra Kameckiego.